A közbiztonság javítását célzó törvénycsomagot nyújtott be a kormány

A kis értékű lopások, magánlaksértések, a feloszlatott társadalmi szervezetek tevékenységében való részvétel és a terrorfenyegetettség elleni hatékonyabb fellépés egyaránt szerepel abban a közbiztonság javítását célzó törvényjavaslatban, amelyet péntek délután nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek.

hirdetés

A parlament honlapján olvasható javaslat indokolása szerint a szabálysértési törvény módosítását szükségessé teszi egyes cselekmények társadalomra veszélyességének növekedése, a kistelepülésen élőket sújtó tulajdon elleni szabálysértések felderítetlenül maradása.

A módosítás többek között 30-ról 50 ezerre növeli az önkormányzat által kiszabható pénzbírság összegét, és lehetővé teszi a fiatalkorúak – eddig tiltott – elzárását is szabálysértés miatt. Ez utóbbi indoka többek között az, hogy miután a fiatalkorúak többnyire nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, vagyonnal, így esetükben pénzbírság eleve nem jöhet szóba, és ezért az általuk elkövetett szabálysértéseknél alig van szankcionálási lehetőség.

A törvénycsomag, illetve egy szintén pénteken beterjesztett alkotmánymódosítás lehetővé teszi, hogy a helyi bírósági hatáskörben egyesbíróként járhassanak el a bírósági titkárok.

Comments are closed.