A külügy nem érti Dzurindát

A budapesti Külügyminisztérium érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak tartja Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter kijelentéseit, miszerint a Velencei Bizottság Magyarországot politikájának módosítására hívja fel – olvasható a tárca közleményében, amelyet pénteken küldött az MTI-nek.

hirdetés

A Külügyminisztérium megelégedéssel fogadta, miszerint az Európa Tanács Velencei Bizottsága üdvözli, hogy a magyar alaptörvény a demokrácián, a jogállamiságon és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre.

A szaktárca különösen üdvözöli, hogy az alaptörvény D cikkében foglaltak elemzése során a Velencei Bizottság hangsúlyozza: a magyar hatóságok megerősítették, e rendelkezésnek nem tulajdonítanak területen kívüli (extraterritoriális) hatályt. Ezt az értelmezést – miként már többször is tették – ismételten megerősítik – írta a szaktárca.

Ezért különösen érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak tartják Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter kijelentéseit, amelyek szerint a Velencei Bizottság Magyarországot politikájának módosítására hívja fel. “Politikánk módosítására nem látunk okot, az továbbra is a jószomszédi kapcsolatok erősítését szolgálja” – áll a közleményben.