A legtöbb család iskolakezdésre 15-30.000 forintot költ el a boltokban

A vásárlók többsége még az iskolakezdés előtt beszerzi a szükséges tanszereket, a magyarok többsége 15.000 és 30.000 forint közötti összeget költ el ilyenkor a boltokban, leginkább a hipermarketekben – derül ki az Árukereső friss felméréséből és az MTI által megkérdezett hipermarket válaszaiból. Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az iskolakezdés előtti időszakban teljes éves tanszerforgalmuk 40-50 százalékát bonyolítják. Hozzáfűzte: évről-évre nő a hipermarketek részesedése az iskolakezdési piacon, a piaci forgalom nagyobb részét mára ezek a kereskedelmi egységek realizálják.

hirdetés

Minden évben két nagy bevásárlási hullám szokott lenni, augusztus első és utolsó tíz napján – mondta Gillemot Katalin. A legnagyobb kereslet a kisalakú, olcsóbb füzetek, spirálfüzetek, rajzlapok, írólapok, füzetborítók iránt mutatkozik, mivel ezek azok a termékek, amelyek nagy biztonsággal előre is megvásárolhatók. A kommunikációs vezető ismertette: a papír termékek átlagára mintegy 5 százalékkal lett alacsonyabb tavalyhoz képest. Az Auchan idén 25 százalékkal nagyobb árukészlettel dolgozik, ez 2.500 terméket jelent.

Gillemot Katalin elmondta: konkrét iskolai csomagjuk nincs, mert nagyon sok iskolában egyedi igényeket fogalmaznak meg. Idén népszerűek a licences termékek, így például a Hannah Montana, a Verdák, a Toy Story, a Star Wars, a Bakugan, a Spiderman, a Hello Kitty, a Princess, a Winnie the Pooh, a Shrek, vagy az Avatar figurákkal díszített felszerelések – derül ki az Auchan iskolakezdési tájékoztatójából.

Az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál az iskolakezdési szokásokról készítette legfrissebb felmérését. Az eredményekből kiderül: a magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalék az utolsó pillanatban, szeptemberben vásárol be. A kutatás eredményei szerint a válaszadók 40 százaléka 15.000 és 30.000 forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalék 5-15.000 forint között, 19 százalék pedig 30.000 és 50.000 forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50.000 forintnál többet az iskolakezdésre.