A leleplezés: könyvet írt a WikiLeaks ex-szóvivője

Önző és erőszakos, helyenként kíméletlen embernek ábrázolja a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot a projekt egykori szóvivője, Daniel Domscheit-Berg, aki csütörtökön mutatta be Berlinben Inside WikiLeaks című, leleplezőnek szánt könyvét.

hirdetés

A kötet pénteken kerül a német könyvesboltokba, és egyidejűleg 19 további nyelven – köztük magyarul – is megjelenik. A Nyitott Könyvműhely gondozásában készült kiadás címe: WikiLeaks – A leleplezés.

Daniel Domscheit-Berg csaknem három éven át dolgozott együtt az ausztrál Julian Assange-zsal, egészen tavaly szeptemberben történt szakításukig. Kettejük között szoros barátság alakult ki, ám ez idővel megromlott, talán jóvátehetetlenül. Ennek okát Domscheit-Berg részben elvi, részben személyes tényezőkkel magyarázta. Például azzal, hogy az ausztrál rendre lehurrogta őt, amikor tevékenységük átláthatóságát vagy a rendelkezésükre álló pénzek forrását kérte tőle számon. “Hagyd már ezt a germán kukacoskodást!” – idézte fel a könyv szerzője Assange válaszát kérdéseire.

A németnek az sem tetszett, hogy – mint kiemelte – társa (eleinte ők ketten, meg egy szerver alkotta a WikiLeakset) időnként gyanús alakokkal lépett kapcsolatba, például egy közismert svéd holokauszt-tagadóval. Domscheit-Berg elmondta: kifogásolta például, hogy Assange “egy hajléktalanhoz illő” öltözékben jelent meg a német igazságügyi minisztertől kért interjún.

A könyv szerzője szerint Assange némi nagyzási hóbortban szenved, ami abban nyilvánul meg, hogy hatalmas ellenfeleket néz ki magának. Például az Egyesült Államokat. Úgy vélte, hízelgett Assange egójának, hogy a Pentagon 120 fős különleges egységet bízott meg a WikiLeaks elleni hadjárattal. “Csak a nagy ellenfeleket tartotta méltónak ahhoz, hogy megméresse velük magát” – állította Domscheit-Berg, kizárva egyúttal Assange motivációjából az Amerika-ellenességet.

Arra kérdésre, miért adta könyve alcímének a “Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát” kifejezést, Domscheit-Berg kijelentette: ez egyrészt személyes érzését fejezi ki, hiszen Assange többször is a rendőrséggel fenyegette meg, másrészt – tette hozzá – a veszély a WikiLeaks által kifürkészett és leleplezett vállalatokra leselkedett, Assenge és az ő tevékenysége révén.

Mint elhangzott, könyve semmiképpen sem leszámolás egykori barátjával és üzlettársával. A szerző inkább regénynek nevezi, olyan műnek, amely sok mindent napvilágra hoz abból, amit korábban senki sem tudott. Assange további terveiről Domscheit-Berg azt mondta, azokról mit sem tud; ő maga még tavaly ősszel, két nappal a WikiLeakstől történt távozása után létrehozta és bejegyeztette az OpenLeaks.org-ot. A leleplező tevékenységtől tehát ő sem tud szabadulni.

A WikiLeaks fejlesztését Julian Assange ausztrál hacker kezdte meg 2006-ban. A csapathoz később kínai ellenzékiek, újságírók, matematikusok, valamint az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Tajvanról származó technológiai szakemberek csatlakoztak. A Wikipediától teljesen független weboldalon kiszivárogtatott privát és titkos információkat, diplomáciai sürgönyöket tesznek közzé, így számos botrány is kapcsolódik az oldalhoz.

A Nyitott Könyvműhely összefoglalója szerint a WikiLeaksen hozták először nyilvánosságra többek között az iraki civileket és újságírókat meggyilkoló amerikai katonák hírét, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, valamint az azt igazoló anyagokat, hogy valójában fő részvényesei fosztották ki az izlandi Kaupthing bankot, ami végül az ország pénzügyi összeomlásához vezetett.

Julian Assange-nak, a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tízezrével kiszivárogtató portál alapítójának hétfőn Londonban kezdődött meg többnapos kiadatási meghallgatása. A 39 éves ausztrál állampolgárt a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával decemberben vették őrizetbe Nagy-Britanniában, de később szabadlábra helyezték.