A lengyelek többsége ragaszkodik a karácsonyi hagyományokhoz

A lengyelek 90 százaléka a hagyományokhoz hűen ünnepli a karácsonyt, a nem vallásosak is böjtölnek december 24-én, és a jókívánságok mellett “ostyát törnek” a szeretteikkel, annak ellenére, hogy egyre többen ünnepelnek a szállodákban – derül ki a TNS OBOP lengyel közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből.

hirdetés

“Az igazán családias ünneplésre épp egy hotelben van lehetősége az embernek. Amikor végre nem kell órákat töltenie sorban állva az üzletekben, illetve főzőcskézve a konyhában. Mert itt mindent mások készítenek el és szolgálnak fel.” – mondta a podroze.pl turisztikai honlapnak Jan Oleksy, egy Krakkó környéki szálló tulajdonosa, aki már tizedik alkalommal szervez karácsonyi ünnepséget a vendégeinek.

A karácsonyi szokások nagy része a szentestére vonatkozik. Elsősorban vallási eredetűek, de olyan szorosan beépültek a kultúrába, hogy még a nem hívők is fenntartják őket.

December 24-én a lengyelek családi körben ünnepelnek, és hagyományosan egész nap böjtölnek, pedig ezt a kötelezettséget a katolikus egyház 2003-ban hivatalosan törölte.

A lengyelek a betlehemi csillagot szimbolizáló első csillag megjelenésekor ülnek asztalhoz, és minden házban van egy szabad teríték a váratlan vendég számára is. Az ünnepi vacsora előtt a lengyelek “ostyát törnek” (oplatek), és kívánnak egymásnak minden jót.

A szenteste fontos attribútumai közé tartozik a tizenkét apostolt felidéző tizenkét fogás is, például a karácsonyi borscs (céklaleves), sült ponty, pierogi (töltött tészta), illetve az aszalt gyümölcsös ünnepi kompót.

Lengyelország nagy részén az ajándékokat a régiónként más-más néven emlegetett Mikulás hozza, és csak Sziléziában tölti be ezt a szerepet a kisded Jézus.