81 településnél nincs kint a magyar névtábla a Felvidéken

Több mint 30 dél-szlovákiai településen helyeztek el háromnyelvű feliratot a Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazycné Juzné Slovensko civil mozgalom aktivistái a hét végén, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a magyar nyelvű helységnévtáblák hiányára.

hirdetés

“A Táblatörvény értelmében (191/1994), Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kék színű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak – olvasható a mozgalom közleményében, amelyet a Bumm.sk hírportál közölt vasárnap.

A közlemény emlékeztet: “A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 2011. október 23-án felmérést készített, s mint kiderült, legalább 34 település 76 magyar táblája hiányzott. Ma ez a szám 81. Ezért a mozgalom októberben levelet intézett a közútkezelőkhöz, október 26-án pedig kedvező választ is kapott a hivataltól a táblák pótlása ügyében, miszerint a lehető legrövidebb időn belül pótolják a táblákat”.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén újra végigjárták az érintett falvakat, és azt tapasztalták, hogy a helyzet semmit sem változott. Egyetlen helyen sem jelentek meg a kék táblák, a szóbeli és az írásbeli ígéretek ellenére sem.

“Aktivistáink ezért az összes tábla alá egy háromnyelvű feliratot helyeztek el, mely felhívja a figyelmet a törvénysértésre. Ez reményeink szerint az összes érintett felet, a közútkezelőt és az önkormányzatokat is haladéktalan cselekvésre készteti. A felirat a következő: Ezen a településen a törvény értelmében kötelező feltüntetni a helység nevét a nemzeti kisebbség nyelvén is. A tábla hiánya törvénysértés!” – áll a dokumentumban.

A mozgalom rámutat: A táblák esete nem egyedi. Ugyanezzel az ellenállással találkozni a hivatalokban és a hatóságok részéről is, “mikor ügyeinket törvényes módon, magyarul szeretnénk intézni. Közös érdekünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a gyakran átlag felettinek titulált jogokra, melyek alkalmazását az érdektelenség és a hivatalos szervek csendes szabotálása teszi lehetetlenné”.

“Szlovákia akkor lesz egy jobb hely mindannyiunk számára, ha véleményünket nem csak szavakban, de tettekben is vállaljuk. Ne féljünk élni jogainkkal! A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a jövőben is figyelemmel követi majd, miként sikerül betartani a hatóságoknak és az önkormányzatoknak azokat a rendelkezéseket, melyeket törvények szabályoznak” – zárul a közlemény.