A magyar kormány is megrendült a kopt egyházfő halála miatt

Magyarország kormánya megrendüléssel értesült III. Senuda kopt egyházfő haláláról – közölte a miniszterelnök sajtóstábja az MTI-vel vasárnap.

hirdetés

A közlemény felidézi, hogy az egyiptomi keresztények vezetőjét az elmúlt esztendőben Szent István ünnepén köszönthették Magyarországon, amikor a kormány meghívására részt vett az államalapítás ünnepén, és felszentelte a magyarországi kopt közösség templomát Budapesten. A főpap tavaly augusztus 20-án az Országházban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és tárgyalásokat folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Kapcsolatainkat erősítette, hogy Magyarország kezdeményezésére az Európai Unió elítélte az egyiptomi keresztények elleni támadásokat, illetve a magyar turistákat szállító autóbusz tragikus balesete után a kopt templomokban megemlékeztek az áldozatokról – írták.

Az egyházakról szóló törvény alapján a kopt közösség elismert egyházként működik Magyarországon – zárul a közlemény.

III. Senuda, a kopt keresztény egyház feje szombaton hunyt el. Az egyiptomi egyházi szóhasználatban kopt pápának nevezett III. Senudát 88 éves korában, Egyiptomban érte a halál.

Hani Azíz, az egyházi vezető politikai tanácsadójának közlése szerint III. Senuda halálát “egészségi problémák és hajlott kora” okozta.

III. Senuda a világ egyik legősibb egyházát vezette, a tízmilliósra becsült egyiptomi kopt közösség karizmatikus vezetője volt.