A magyarok nagy része már eljött Egyiptomból

Az Egyiptomban tartózkodó magyarok nagy része távozott az országból, Egyiptomban bajba jutott magyar állampolgár nincs – közölte péntek délelőtt az MTI-vel Kveck Péter kairói magyar nagykövet.

hirdetés

Egy hete még mintegy 700 magyar volt Egyiptomban, ez a szám azóta a felére apadt, és a hét végén a többiek is elutaznak. Elsősorban Kairóból, Hurgadából és Alexandriából mentek haza a magyarok, s a távozottak vagy 90 százaléka turistaként volt az országban. A nagykövet elmondta, hogy Egyiptomban mintegy kétszáz fős magyar kolónia tartózkodik, jobbára munkavállalók, vállalkozók és a családtagok. Az ő nagy részük nem tervezi a távozást.

Az Országos Fogyasztóvédelemi Egyesület (OFE) pénteken azt közölte: visszajár a pénz a meghiúsuló egyiptomi utazásokért, miután az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta Egyiptomot a Külügyminisztérium január 31-én.

Az OFE-hoz számtalan egyiptomi utazásra befizetett fogyasztó fordult, hogy tájékozódjon jogairól.

A fogyasztóvédelmi civil szervezet közlése szerint az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet alapján ilyen esetben helyettesítő szolgáltatást – tehát későbbi utazási időpontot, vagy másik úti célra szóló utazást – kell felajánlani azon fogyasztók számára, akik már kifizették az egyiptomi utazásukat.

Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni. Ha azonban a fogyasztó nem tudja, vagy nem akarja a helyettesítő szolgáltatást elfogadni, a fogyasztó jogkövetkezmény nélkül elállhat a szerződéstől, az utazás díja pedig visszajár – közölte az OFE.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője is azt mondta korábban az MTI-nek, hogy akik már befizették egyiptomi útjukat – több száz ilyen utas van – két lehetőségük van: vagy elfogadják az utazási irodák által felajánlott másik úti célt, vagy visszakérhetik a befizetett összeget.