A magyarok többsége kivonulna Afganisztánból

A megkérdezettek több mint fele, 52%-a nem ért egyet azzal, hogy hazánk részt vegyen a NATO vezette afganisztáni misszióban, ugyanakkor 69% támogatja a NATO-tagságunkat – közölte szombati számában felmérését a Népszabadság.
Az afganisztáni misszióban való részvételt a megkérdezettek 35%-a támogatta. A megkérdezettek 43 százaléka szerint szerepvállalásunk inkább gyengíti Magyarország biztonságát.

hirdetés

A lap érdekes kérdésnek nevezte, hogy bár 2003 óta veszünk részt az afganisztáni misszióban, s 2006-tól vállalunk komolyabb szerepet, talán csak most, a halálesetek (négy honvéd esett el Afganisztánban) kapcsán alakult ki szélesebb vita arról, mit is keresünk mi ott.

A Népszabadság szerint ezzel is összefüggésben állhat, hogy a megkérdezettek 66 százaléka nem érzi megfelelőnek a kormányzati tájékoztatást a magyar katonák afganisztáni tevékenységével kapcsolatban.

A felmérésről a lap azt közölte: a kérdéseket a Népszabadság külpolitikai rovatának munkatársai állították össze. A kutatás a legalább heti rendszerességgel internetező, 18 éven felüli magyar állampolgárok véleményét reprezentálja. A kutatás szeptember 14-e és 16-a között készült, 556 fő vett részt benne.