A Malév tanácsadói szerződését vizsgálja az NNI

Három nagy értékű, egyenként is több száz millió forintos tanácsadói szerződést vizsgál a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a feljelentést Martin Gauss, a Malév vezérigazgatója tette még idén februárban a légicég átvilágítását követően – írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

hirdetés

A lap értesülése szerint a Charter Corporation, a Seabury APG és egy meg nem nevezett, de a Malév korábbi igazgatósági tagjához köthető cég lehet érintett az ügyben.

A Charter Corporation egy éven át dolgozott a társaságnak, ám ennek eddig semmi nyomát nem találták a nyomozók. A 800 millió forintba kerülő tanácsadói munka “nyomon követését” az is nehezíti, hogy eddig nem tudták/lehetett elérni az interneten sem a céget – írja a lap.

A Charter után az ismert amerikai szakmai tanácsadó cég, a Seabury APG kapott megbízást, 2008-tól másfél éven át több tanácsadót is delegált a Malévhez. Az ott végzett munka végeredményéről azonban ez esetben sincs megbízható információ – csak az, hogy ez is százmilliós kifizetéseket eredményezett.

A harmadik szerződést egy olyan társaság kapta, amelyik a Malév közelmúltban távozott igazgatóságának egyik tagjához köthető. A szintén több száz millió forintos megbízás valódi célja az eddigi vizsgálatok szerint az volt, hogy ily módon “szivattyúzzanak ki” jelentős pénzeket a Malévban 2007-ben tulajdonrészt szerzett Borisz Abramovicsnak – írja a lap.