A mustgáz halálos veszélyt jelenthet a borkészítési szezonban

Évente több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetekhez, sokan ugyanis nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet. Pedig a tragédiák többnyire megelőzhetőek lennének egy régi, bevált módszerrel is – hívja fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség.

hirdetés

Dobson Tibor szóvivő vasárnapi közleményében a szüret és a borkészítés szezonja előtt arra figyelmeztet, hogy a must erjedése során olyan gáz is felszabadul, amely mérgező, színtelen, szagtalan, és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül fejti ki hatását.

A mustgázmérgezés megelőzésének régi, bevált módszere, ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, majd azt derékmagasságnál lejjebb elhelyezzük. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert ott vélhetően mustgáz található.

A mustgázmérgezetteket elsősorban a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni – hangsúlyozza a közlemény. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, maga is áldozatul eshet.