A NATO bízik a magyar radartelepítésben

A NATO bízik abban, hogy Magyarország végül megtalálja a módját a vitatott radarállomás elhelyezésének – mondta Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke pénteken Budapesten, miután tárgyalást folytatott Benkő Tibor vezérkari főnökkel.

hirdetés

A NATO-bizottság elnöke a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva, azt mondta: Magyarországtól megkapták az erről szóló ígéretet, vagyis, hogy kialakítják a radarállomást, és a NATO “száztíz százalékban” bízik ebben az ígéretben.

Benkő Tibor a téma kapcsán elmondta: nem kérdéses, hogy az országnak szüksége van a háromdimenziós radarokra, hiszen ezeket az állomásokat békeidőben is használják, például a polgári repülés működtetéséhez. Mint fogalmazott: “nemzeti érdek a radarállomások felépítése”. A vezérkari főnök hozzátette, hogy a három radarállomásból kettő tesztelése – Békéscsaba közelében és Bánkúton – folyamatban van, s ha megnyugtatóan zárulnak, csak azután veszi át azokat a honvédség.

Giampaolo Di Paola a tájékoztatón elmondta azt is: a vezérkari főnökkel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy idén határozzák meg a NATO új stratégiai koncepcióját, amelyről Lisszabonban döntenek a tagországok állam és kormányfői. Ez alapvetően egy politikai dokumentum lesz – tette hozzá. Beszéltek az afganisztáni rendezésről, s az ahhoz kapcsolódó ez évi feladatokról is. Ezzel kapcsolatban az admirális azt mondta, hogy 2010 kritikus év a közép-ázsiai országban folytatott műveletek szempontjából.

Giampaolo Di Paola budapesti látogatása során találkozott Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Németh Zsolttal, a külügyminisztérium államtitkárával és Kocsis Mátéval, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével.