A nemzetbiztonság vizsgálatot kér a belügyminisztertől

A 2006-2010 között végzett műveleti munkák szakszerűségét, célszerűségét, eredményességét illetően kíváncsiskodnak.

hirdetés


Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága keddi ülésén úgy döntött, felkérik a belügyminisztert, végezzen átfogó vizsgálatot az Alkotmányvédelmi Hivatal (korábban Nemzetbiztonsági Hivatal) által 2006-2010 között végzett műveleti munkák szakszerűségét, célszerűségét, eredményességét illetően.

A testület kedden tárgyalta az ellenőrzési albizottsága javaslatát. Demeter Ervin (Fidesz), a bizottság alelnöke elmondta: az albizottság hétfőn elfogadta munkatervét, ebből két vizsgálatot az albizottság tud elvégezni, kettőt azonban csak a miniszternek van joga lefolytatni.

Mint mondta, elsősorban a titkos információgyűjtés gyakorlatát és szabályozottságát kívánják vizsgálni a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a 2006-2010 közötti időszakban. Megjegyezte: a titkos információgyűjtés alapvető alkotmányos jogokat sért, ahol az érintettek nem rendelkeznek megfelelő jogvédelemmel, ezért fontos, hogy áttekintsék ennek a gyakorlatát az elmúlt négy évben.

Javasolták, hogy kérjenek tájékoztatást az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától a külső engedélyhez kötött információgyűjtés gyakorlatáról az elmúlt négy évben, hogy a jogszabályokkal összevetve el tudják végezni ezt az ellenőrzést. A főigazgatótól augusztus 30-ig várnak választ a megkeresésre.

Másodsorban vizsgálni fogják az UD Zrt.-vel szemben az NBH által folytatott műveleti tevékenység elrendelését, lefolytatását és utóéletét. A gazdasági társasággal szembeni műveleti munka és annak sikertelensége ugyanis alapjaiban kérdőjelezte meg az NBH működésének szakszerűségét, jogszerűségét, számos polgári és büntetőeljárás is folyamatban van – tette hozzá. Mint mondta, a műveleti munka “utóélete” – az adatkezelési és kiszivárgási ügy – is felvet számos kérdést.

Harmadik pontként javasolták, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kérje fel az Alkotmányvédelmi Hivatalt irányító belügyminisztert, végezzen átfogó ellenőrzést a műveleti munkák szakszerűségét, célszerűségét és eredményességét illetően, valamint vizsgálja meg a speciális műveleti költségek és az elkülönített számla 2006-2010 közötti felhasználását. Demeter Ervin szerint az előző ciklusban volt olyan tapasztalat, hogy a speciális kiadásokból jogosulatlanul fizettek ki pénzt gazdasági társaságnak.

A műveleti költségek és elkülönített számla vizsgálatára augusztus 30-ai, az átfogó vizsgálat lefolytatására szeptember 30-i határidőt szabtak.

Az erről szóló határozati javaslatot a fideszes, KDNP-s és LMP-s képviselők megszavazták, a szocialisták tartózkodtak.