A Nemzetgazdasági Minisztérium GDP előrejelzése a legkevésbé optimista

Noha 0,6 százalékos növekedésre javította a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM az idei GDP előrejelzését a korábbi 0,2 százalékos visszaesésről, ez a prognózis elmarad mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a gazdaságkutatók nyáron közzétett várakozásától.

hirdetés

Az előzetes várakozásokat felülmúló első negyedévi GDP adattal és a külpiaci konjunktúra dinamikusabb bővülésével indokolja az NGM a márciusi növekedési előrejelzés javítását. Az export visszatérhet a kétszámjegyű bővülés közelébe, ugyanakkor a háztartások fogyasztási kiadását a korábban gondoltnál jobban visszafoghatja a magasabb infláció, valamint a rendkívüli időjárás okozta károk kedvezőtlen hatása a mezőgazdaságból származó jövedelmekre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi inflációs jelentésében az idei GDP előrejelzést a korábbi 0,2 százalékos csökkenésről 0,9 százalékos növekedésre módosította.

A gazdaságkutató intézetek közül a Kopint-Tárki prognózisa a legoptimistább 1,5 százalékos GDP növekedési mutatóval, a GKI Gazdaságkutató egy százalékos, az Ecostat 0,9 százalékos gazdasági növekedést vár 2010-ben a nyár során közzétett legfrissebb előrejelzések szerint. (A Pénzügykutató áprilisban 0,5 százalékos pozitív GDP prognózist adott.)

Az átlagos idei inflációt illetően az NGM idei 4,7 százalékos előrejelzése nagyon közel áll a többi szervezet prognózisához: az MNB júniusban kiadott inflációs jelentésében 4,9 százalékot közölt, a GKI és az Ecostat egyaránt 4,8-4,8 százalékot, a Kopint-Tárki 5,0 százalékot.