A NIF-nek újra kell értékelnie az ISPA-közbeszerzést

A nyertes kirívóan alacsony ára miatt megsemmisítette a nyolc útfelújítást tartalmazó ISPA projekt zárójelentésének elkészítésére kiírt közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság. Bírságot nem szabtak ki, a tendert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek újra kell értékelnie.

hirdetés

Az áprilisban megjelent tenderkiírás ellenértéket a NIF 25 millió forintra becsülte. Az ISPA projekt célja az volt, hogy az abban szereplő utak teherbírása elérje a 11,5 Kilonewtont. A projekt része volt a 2. számú főút Vác-Parassapuszta közti 38,3 kilométeres, a 6. számú főút Budapest-Szekszárd közti 121,9 kilométeres, és a 42. számú főút Püspökladány-Ártánd közti 55,1 kilométeres szakasza is.

A beadott négy ajánlat közül a KÖMI Kft.-é 7,9 millió, az Eurout Kft.-é 24,9 millió, a Metróber Kft.-é 27,8 millió, míg az Utiber Kft.-é 48,9 millió forint volt. A NIF a legolcsóbb ajánlatot fogadta el nyertesnek, amit az Eurout Kft. megtámadott a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB).

A legfontosabb kifogás az volt, hogy az ajánlatkérő NIF kirívóan alacsony árat fogadott el nyertesnek, de gond volt a szakemberek szakmai gyakorlatának az igazolásával, illetve a nyertes alvállalkozójának a mérlegével is. Az eljárás során kiderült, hogy a NIF indoklást kért a Kömi Kft.től, miért ilyen alacsony az ára, de nem kételkedett a leírtakban.