A palesztinok tárgyalnak Izraellel

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet péntek este elfogadta azt az amerikai meghívást, hogy szeptember elején Washingtonban újítsák fel a közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat – jelentette be Jászir Abed Rabbo, a PFSZ egyik vezetője.

hirdetés

A PFSZ végrehajtó bizottsága rendkívüli ülésén döntött a közvetlen béketárgyalások felújítása mellett, amelyek 2008 decemberében szakadtak meg. Rabbo, a testület főtitkára ugyanakkor megjegyezte: Izraelnek le kell állítania a megszállt területek betelepítését, ellenkező esetben a tárgyalások veszélybe sodródnak. Rabbo utalt arra, hogy a tárgyalások célja a függőben lévő kérdések megoldása.

Ezek közé sorolta a palesztin területek és Jeruzsálem státuszát, a leendő palesztin állam határait, valamint a palesztin menekültek jogát a hazatérésre.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban üdvözölte a washingtoni meghívást. “Ez nagy kihívást jelent, de lehetséges elérni a megállapodást. Igazi békevággyal fogunk elmenni a tárgyalásokra, ahol olyan megállapodást akarunk, amely megvédi Izrael nemzetbiztonsági érdekeit” – hangoztatta a kormányfő.

A Gázai övezetben külön “államot” berendező Hamász radikális palesztin szervezet elutasította a közvetlen tárgyalást, és csalásnak minősítette a meghívást.