A pápa belső vizsgálatot rendelt el

Belső vizsgálatot rendelt el XVI. Benedek pápa olyan titkos vatikáni iratok kiszivárogtatása ügyében, amelyek azt sugallják, hogy korrupciós ügyek történtek és hatalmi küzdelmek dúltak magas rangú egyházi vezetők között.

hirdetés

Giovanni Angelo Becciu, a szentszéki államtitkár helyettese a Vatikán hivatalos lapja, a L’Osservatore Romano szombati számában figyelmeztetett: a vatikáni ügyészek minden szükséges adminisztratív és büntetőjogi lépést megtesznek a “hűtlen és gyáva” kiszivárogtatók megbüntetése érdekében.

Becciu elmondta azt is, hogy a katolikus egyházfő maga adott utasítást egy olyan különleges bizottság felállítására, amelynek feladata, hogy feltárja az ügy részleteit.

Az olasz sajtó január végén azt írta, egy olasz katolikus főpap XVI. Benedek pápához írt több levelében bírálta a vatikáni adminisztrációban megjelenő korrupciót. Az írások szerzője Carlo Maria Vigano érsek, aki 2011 végéig a Vatikáni Kormányzóság főtitkára volt, és akit tavaly októberben pápai nunciusnak (nagykövetnek) neveztek ki az Egyesült Államokba.

A főpap szemrehányást tett elődeinek, de még a pénzügyi és gazdasági bizottság tagjainak, így az IOR (Vallási Műveletek Intézete – a Vatikán bankja) igazgatójának, Ettore Gotti Tedeschinek is, hogy a saját érdekeiket előbbrevalónak tekintették, mint a Vatikánéit. A gazdálkodás terén bírálta a költséges műszaki szolgáltatásokat, különösen azt gyakorlatot, hogy a munkákat rendre ugyanazoknak a cégeknek ítélték, holott azok kétszer olyan magas áron szolgáltattak a Szentszéknek, mint más megrendelőnek.