A Parkinson-kór korai jelei a vastagbélben is megtalálhatók

A kolonoszkópiához hasonló vizsgálattal évekkel tünetei megjelenése előtt megállapítható lesz a Parkinson-kór amerikai kutatók szerint, mert a betegségre jellemző fehérjék kimutathatók a bélfalból is.

hirdetés

A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának kutatói három pácienstől évekkel korábban, kolonoszkópiás vizsgálat során vett mintákat elemeztek.

Mindhárom páciensnél Parkinson-kór alakult ki, ám csak 2-5 évvel a mintavétel után. Mint kiderült, valamennyiük bélfalból vett mintáiban jelen voltak már évekkel korábban az alfa-szinuklein nevű amiloid fehérjéből álló plakkok – az e fehérjéből álló kicsapódások agyi megjelenése a Parkinson-kór jellemző tünete.

Az alfa-szinuklein felhalmozódása a bélben egészséges emberekre nem jellemző, a Parkinson-kóros embereknél azonban kimutatható jelenléte, ezért a módszer a jövőben alkalmas lehet a betegség korai diagnózisára – mondta el a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak (www.livescience.com) Kathleen Shannon neurológus, a tanulmány szerzőinek egyike.
Eredményeiket a kutatók a Movement Disorders című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették.