A parlament előtt a víziközmű szolgáltatási törvényjavaslat

Az a napokban megjelent hír, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) 20 százalékkal emeli a díjait Szolnokon, két okból sem valós: a társaság – bár a székhelye Szolnokon van – ott nem szolgáltat, másrészt a díjakat sehol sem a szolgáltató, hanem a helyi önkormányzat állapítja meg – mondta Rácz Attila, a cég vezérigazgatója az MTI-nek.

hirdetés

A TRV Zrt. egyike annak az öt állami víziközmű-szolgáltatónak, amelyek – a két fővárosival együtt – a fogyasztók egyharmadát szolgálják ki.

A vezérigazgató elmondta, hogy azokon a helyeken, ahol a díjak feltűnően alacsonyak, annak legtöbbször a díjakba be nem épített amortizáció, és az elmaradt fejlesztési hányad az oka. Ez hosszú távon veszélyes lehet, mert a rövid távú nyereség következménye a hálózat elöregedése, és a növekvő hálózati veszteség. Ezt a helyzetet oldhatja fel a parlament előtt lévő víziközmű szolgáltatási törvényjavaslat, amely várhatóan minden költségelemet tartalmazó árképzést ír elő valamennyi vízszolgáltatónak.

Ugyanezen törvényjavaslat szerint visszakerülne az önkormányzatokhoz a hálózatok tulajdonjoga, amelyeket korábban – gazdasági társasági formában működő – vízművekbe apportáltak.

Az öt megyében szolgáltató TRV Zrt. szinte hetente vesz át újabb szolgáltatókat, megtartva az ott foglalkoztatottakat. Mivel a vezérigazgató szerint közszolgáltatásokkal szembeni elvárás nem a nyereség, hanem a rentábilis működés, a szolgáltatásból származó bevételeiket az alaptevékenységbe forgatják vissza.