A piramisoknál idősebb épületet találtak Nagy-Britanniában

Egy nagyméretű őskori építmény maradványait tárták fel brit régészek Wales dél-keleti részén, Monmouth közelében, a szakemberek szerint az épület idősebb lehet az egyiptomi piramisoknál.

hirdetés

Steve Clarke régész szerint egy úgynevezett hosszúházról lehet szó, amely egykoron egy tó partján állt. Alapjait egyméteres átmérőjű fatörzsekből képezték, s az építmény hossza meghaladhatta a 15 métert – olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).

Mint kifejtette, a hosszúházakat általában 30 centiméter átmérőjű cölöpökre építették, eddig viszont nem találkoztak olyannal, amelynek fundamentumához egész fatörzseket használtak volna.

“Úgy véljük, hogy a hosszúház egy család otthona lehetett, de közösségi találkozásoknak is helyt adhatott” – vélekedett Steve Clarke.
Az előzetes becslések szerint az építmény 6500 éves lehet, s amennyiben ez bebizonyosodik, a hosszúház jóval az egyiptomipiramisok előtt épült, amelyek “mindössze” 4500 évesek. A radiokarbonos kormeghatározás eredményei a hónap végére várhatók.