A “politikusbűnözőket” szorongatná a Jobbik

Több törvényjavaslattal is készül a Jobbik a parlament február 14-én kezdődő tavaszi ülésszakára – mondta el az MTI-nek az ellenzéki párt szóvivője pénteken.

hirdetés

Mirkóczki Ádám elmondta: már benyújtották a parlamentnek az állami és önkormányzati vezetők által használt gépkocsik teljesítményének korlátozásáról és a “politikusbűnözők” elleni fellépés szigorításáról szóló törvényjavaslataikat.

Ez utóbbi a Büntető törvénykönyvet (Btk) módosítaná úgy, hogy közszereplő, vagy hivatalos személy esetében nem függeszthetnék fel az esetleges szabadságvesztést. A Jobbik emellett kezdeményezi az abortusz-szabályozás szigorítását, valamint a témával kapcsolatos prevenció erősítését is.

Így például a javaslatban szerepel majd, hogy az oktatásért felelős minisztériumnak adott összeget kellene fordítani a megelőzés fontosságának hirdetésére, illetve a középiskolákban kötelezően le kellene vetíteni minden diáknak a Néma sikoly című dokumentumfilmet is.

Az ellenzéki párt a Btk-t is több ponton módosítaná: sok helyen szigorítanák és “bezárnának kiskapukat is,” hogy csökkenjen a bűnözés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint ugyanis a kormányváltás óta eltelt 10 hónapban 22 százalékkal nőtt Magyarországon a bűncselekmények és 35 százalékkal az erőszakos bűncselekmények száma – mondta Mirkóczki Ádám.

A Jobbik ezeken kívül törvényben szabályozná a Magyar Termék védjegy esetében, hogy valóban csak magyar alapanyagból készült Magyarországon készült termék kaphasson ilyet; valamint azt is, hogy hozzák létre a Nemzeti Kríziskezelőt a bajba jutott devizahitelesek védelmében – tette hozzá az ellenzéki párt szóvivője.