A sérülékeny fogyasztók pártján áll a GVH

A kartellek elleni fellépés és a sérülékeny fogyasztók – a betegek és a pénzügyi problémákkal küzdők – védelme állt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt évi tevékenységének középpontjában – mondta Juhász Miklós, a hivatal elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Budapesten.

hirdetés

A bizottság az MSZP-s képviselők tartózkodásával általános vitára alkalmasnak minősítette a GVH múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót.

A gazdasági bizottság nem vette tárgysorozatba Ertsey Katalin (LMP) képviselő indítványát, amely a hírközlési törvény olyan módosítására tett javaslatot, amely a mobil telefonos fogyasztó kérésére arra kötelezte volna a szolgáltatót, hogy – az ügyfele fogyasztási szokásai alapján – olcsóbb díjcsomagot ajánljon neki.

Juhász Miklós a sérülékeny fogyasztók védelmével összefüggésben megemlítette azokat a BAR-listás embereket, akik bedőltek a fogyasztói csoportok felhívásainak. A megtévesztő reklámok miatt nem voltak tisztában azzal, hogy nem azonnali kölcsönöz jutnak, hanem fogyasztói csoport tagjai lesznek.

A GVH tavaly 10,5 milliárd forint bírságot szabott ki, ebből 9,6 milliárd volt a kartell bírság, ennek döntő részét a malom- és a vasúti kartell tagjai fizették.

Az elnök a jelentésből kiemelte még a bankok egyoldalú szerződésmódosításait, amelyek rendre kötelezettségvállalással zárultak. A GVH rendszeresen ellenőrzi, hogy a bankok betartották-e a vállalt kötelezettséget.

A vitában Józsa István bizottsági alelnök kifogásolta, hogy a jelentés nem tér ki a kormány olyan intézkedéséire, mint a hatósági árak bevezetése, a különadók, valamint a visszamenőleges jogalkotás. Jobbnak tartotta a beszámoló korábbi években alkalmazott struktúráját, amelyben az egyes ágazatok verseny-helyzetét is értékelte a GVH.

Ez utóbbira az elnök úgy reagált, hogy az ágazati összefoglalókban sok volt az ismétlés.

Volner János (Jobbik) alelnök azt javasolta, hogy a GVH tegye közzé azt a véleményét, amelyet jogszabály-tervezetekre adott, illetve a különböző szolgáltatók árai egy honlapon lehessenek összehasonlíthatók. Erre Juhász Miklós azt válaszolta hogy a pénzügyi felügyelettel és az energiahatósággal már felvette a kapcsolatot ebben az ügyben.