A sörgyártók már csak a hőségben bíznak

A viszonylag hideg tavaszi, nyár eleji időjárásnak nem örültek a sörgyártók, a mostani kánikula kapcsán azonban, érzékelve a foci VB alatti megnövekedett sörfogyasztást is, már bizakodnak, hogy belföldi értékesítésük tavalyi 9 százalékos csökkenése után talán bővülhet a sörpiac az idén Magyarországon – derül ki a piaci szereplők nyilatkozataiból.

hirdetés

A hűvös tavaszi-nyári időjárás hatására 7-8 százalékkal eshetett vissza a sörfogyasztás az előző év hasonló időszakához viszonyítva – mondta Stefánkovits Ildikó, a Borsodi Sörgyár Zrt. jogi- és vállalati kapcsolatok igazgatója. Hozzátette: a piackutatási adatok szerint ez éves szinten akár kétszámjegyű keresletcsökkenést is jelenthet.

A Borsodi Sörgyár ennek ellenére arra számít, hogy sikerül éves szinten túlszárnyalni az előző évi eladásokat – hívta fel a figyelmet.

A foci VB és a meleg idő jelentősen befolyásolja a sörfogyasztást, bár konkrét információ még nem áll a rendelkezésükre, hiszen a nagykereskedőknél, vagy más partnereiknél korábban betárolt mennyiségek fogyására csak később van rálátásuk. Annyi bizonyos, hogy a nyári, legmelegebb 3 hónapban a teljes éves forgalom körülbelül harmada elfogy.

A foci VB mérkőzései alatt a szurkolók többsége sörrel oltotta szomját, s a Dreher Sörgyárak számos, speciálisan a VB-vel kapcsolatos promócióival igyekezett a vendéglátási csatorna forgalmát fellendíteni – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. Mint mondta, bíznak benne, hogy a hűvös májust, júniust követően, ebben a hónapban erősödnek a fogyasztási mutatók a nyaralások vagy akár munka utáni baráti beszélgetések, összejövetelek, kerti partik alkalmával is.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége honlapján megtalálható ágazati adatok szerint a sörgyárak belföldi értékesítése 9 százalékkal csökkent tavaly 2008-hoz képest. Az export visszaesése miatt pedig a teljes értékesítés 12 százalékkal, 6.289 ezer hektoliterre csökkent az előző évhez viszonyítva. Nagyobb volt a piacszűkülés a vendéglátásban, mint a kiskereskedelemben: a hordós sör eladása folyamatosan csökkent. A palackozott sörök között a fogyasztás csökkenése jobban érintette az üveges, mint a dobozos kiszerelést.