A srebrenicai áldozatokra emlékeztek

A boszniai háborúban elkövetett srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeztek vasárnap Bosznia-Hercegovinában. Az évfordulós megemlékezésen, amelyet a Srebrenicától néhány kilométerre északra, Potocari falunál felavatott központi emlékhelynél tartottak, több tízezer ember vett részt.

hirdetés

Jelen volt az egykori Jugoszlávia valamennyi utódállamának elnöke, köztük Boris Tadic szerb elnök, aki immár másodszor helyezett el koszorút a szerb öldöklés áldozatainak emelt emlékhelyen. Bírálók szerint a politikust elsősorban nem a megbékélés szándéka vezette, csak jó pontokat akar szerezni Szerbiának az Európai Uniónál.

“Jó, hogy eljött, de miért nem hozta magával Ratko Mladicot is?” – jegyezte meg ingerülten a srebrenicai áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyik szervezet vezetője. A 15 évvel ezelőtti mészárlás fő felelősének tartott egykori boszniai szerb katonai parancsnok – akit népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken – továbbra is szökésben van, sokak szerint Szerbiában bujkál.

A potocari megemlékezésen miniszterelnöki szinten képviselteti magát a soros EU-elnök Belgium és az utóbbi időben sikeres közvetítőként és befektetőként a Balkánra visszatérő Törökország. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte. 1995. július 11-én boszniai szerb csapatok bevonultak az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított, akkor még többségében muzulmánok lakta kelet-boszniai Srebrenicába. Különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől – utóbbiakat elvitték –, és körülbelül 8 ezer embert – köztük 14 év körüli fiúkat és majdnem 80 éves aggastyánokat is – lemészároltak.

A legfrissebb adatok szerint eddig 6481 áldozatot azonosítottak. Közülük 3749-et temettek el Potocariban. A vasárnapi megemlékezésen itt 775 újonnan azonosított srebrenicai áldozatot helyeztek végső nyugalomra, köztük most első alkalommal egy boszniai horvátot is.