“A társadalom igényeihez kell igazítani a szakképzést”

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint baj van a magyar oktatással, mivel a szakképzés jelenlegi rendszere által kínált foglalkozások és azok minősége nem találkozik a társadalom igényeivel.

hirdetés

Az államfő minderről hétfőn, a Lisszabonban tavaly megrendezett EuroSkills verseny magyar résztvevői, felkészítői, valamint támogatói fogadása során elmondott beszédében szólt. Schmitt emlékeztetett: Magyarország a 26 résztvevő ország közül a hetedik helyen végzett a nemzetközi megmérettetésen, ami azt bizonyítja, hogy a szakképzés területén is kimagasló sikereket lehet elérni.

Az államfő követendő példaként említette Nyugat-Európát, ahol – mint mondta – a cégek 30 százaléka részt vesz valamilyen formában a szakmai képzésben, míg Magyarországon ez az arány mindössze két százalékot tesz ki. Személyes tapasztalata alapján a jelenlévő Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár figyelmébe ajánlotta Szingapúr mintáját, ahol az állam a képesítés megszerzése után 10 évig munkát biztosít a szakmunkásoknak.

A köztársasági elnök egyebek mellett arra is felhívta a verseny résztvevőinek figyelmét, hogy minden szakmának folyamatos megújulásra van szüksége a sikeres és minőségi munkavégzés érdekében.

Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében aláhúzta: Magyarországnak és a kormánynak is egyaránt kiemelten fontos a fizikai munka becsületének visszaállítása. A szakképzés felügyelete tavaly novemberben ezért kerülhetett át a szakképzés rendszerének átalakítását és fejlesztését célzó kamara felügyelete alá – mutatott rá.