A többség szerint nem jogos Magyarország leminősítése

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint az emberek többsége, 57 százaléka nem tartja jogosnak Magyarország leminősítését.

hirdetés

Mint az intézet kutatásának az MTI-hez kedden eljuttatott összegzéséből kiderül, a megkérdezettek döntő többsége, 74 százaléka úgy látja, valószínűleg spekulációs támadás áll a forint gyengülése mögött.

Egy másik, a gazdasághoz kapcsolódó kérdésben a válaszadók 69 százaléka szerint az ország szempontjából inkább jó, hogy a kormány tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A megkérdezettek 79 százaléka úgy véli, az lenne a legjobb kimenetele a tárgyalásoknak, ha egy biztonsági tartalékról születne egyezség a kormány és az IMF között, 14 százalékuk szerint egy hitelfelvételről szóló megállapodás lenne a legelőnyösebb, míg 7 százalékuk úgy gondolja, az lenne a legkedvezőbb, ha egyáltalán nem születne megállapodás.

A Nézőpont Intézet által megkérdezettek 60 százaléka inkább nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a kommunista rendszerben magas állami vagy párttisztséget betöltő személyek nyugdíját csökkentsék.

A válaszadók 82 százaléka úgy látja, “az országnak nem a Nyugat elvárásaival kell törődnie, hanem saját útját kell járnia” – derül ki a kutatásból.

Az intézet 2011. november 28-29. között kérdezett meg telefonon 500 embert, a hibahatár 4,5 százalék.