A tűzoltók óvintézkedésekre figyelmeztetnek

Az elmúlt hetek viharai és az áradó vizek miatt fokozottabb figyelmet ajánl a fürdőzőknek és a kirándulóknak a tűzoltóság; a kánikulai meleg és a vakáció beköszöntésének alkalmából a tűzoltóság idén is felhívja a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre – tájékoztatta Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-t. A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmezteti a fürdőzőket, hogy felhevült testtel ne ugorjanak be a hideg vízbe, ne ússzanak teli hassal vagy ittasan. A természetes vizek esetében csak a kijelölt helyeken menjenek be a vízbe.

hirdetés

Hangsúlyozta, hogy áradó vízben, kikötők és hidak környékén, hajózási útvonalakon, bányatavakban tilos és életveszélyes fürödni. Hozzátette hogy a gyermekeket ne hagyják a vízben, a vízparton felügyelet nélkül. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen se vessék magukat utána.

A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy ne térjenek le a kijelölt turistaútról és mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról. A szokásosnál nagyobb figyelmet ajánlanak az elmúlt hetek viharai miatt. A turistaútvonalakon kidőlt fák, akadályok lehetnek, valamint a megcsúszott talaj is veszélyes lehet.

Dobson Tibor arra is figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert az pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet. Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak – mondta. Hozzátette, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.

Dobson Tibor rámutatott, hogy szemét- és gazégetésnél, illetve a szabadban szervezett sütögetés alkalmával a tűzrakás helyét csak azután hagyják el, miután meggyőződtek arról, hogy a tűz nem gyullad meg újra.