A V4 támogatja a magyar és a lengyel EU-elnökséget

A cseh államfő szerint a visegrádi csoport (V4) támogatja a jövő évi magyar és lengyel EU-elnökség idejére meghatározott prioritásokat.

hirdetés

Václav Klaus erről a négy visegrádi ország (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) köztársasági elnökeinek péntek délutáni plenáris ülése után megtartott sajtóértekezletén beszélt Karlovy Varyban. “A magyar és a lengyel elnök a találkozón ismertette országa legfőbb célkitűzéseit az EU-elnökség idejére. Ezek nemcsak az ő prioritásaik” – mondta Klaus újságíróknak.

A cseh elnök megemlítette: Varsó – egyebek között – kiemelten kíván foglalkozni az energiabiztonsággal, valamint a régi és az új uniós tagállamok között még meglévő korlátok lebontásával. “Ehhez mi is csatlakoztunk” – fejtette ki Klaus. Emlékeztetett, hogy a korlátok lebontása a tavalyi cseh EU-elnökség legfőbb jelszava volt.

Klaus leszögezte: a pénteki találkozó elsősorban ismerkedő jellegű volt, hiszen a régebben tisztségben lévő cseh és szlovák államfő (Václav Klaus és Ivan Gasparovic) mellé a magyar és a lengyel elnök (Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski) személyében két új államfő társult. Klaus úgy vélte, hogy a szombati plenáris ülésen már néhány konkrét probléma, terv is szóba kerül. Ezek közül a romakérdést említette.

A négy visegrádi ország államfője pénteken kezdett kétnapos eszmecserét a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. A cseh, lengyel, a magyar és a szlovák köztársasági elnök találkozójának fő célja kiértékelni a visegrádi együttműködés eddigi eredményeit, illetve meghatározni a következő időszak közös érdekeit, kezdeményezéseit, prioritásait.

Václav Klausnak, a Cseh Köztársaság elnökének meghívására a találkozón részt vesz Bronislaw Komorowski lengyel, Schmitt Pál magyar, valamint Ivan Gasparovic szlovák államfő. Az elnökök pénteken és szombaton két hivatalos plenáris ülést tartanak, amelyeken továbbá megvitatják a közép-európai régiót érintő időszerű nemzetközi kérdéseket is. Mindkét nap több kétoldalú találkozóra, megbeszélésre is sor kerül. A magyar köztársasági elnök pénteken este a szlovák, szombaton délelőtt pedig lengyel és cseh partnerével folytat kétoldalú eszmecserét. A csúcstalálkozóra akkreditált több tucatnyi újságíró körében különösen a Schmitt-Gasparovic találkozó iránt van nagy érdeklődés.

Helyi megfigyelők szerint várhatóan szóba kerülnek a regionális együttműködés, illetve az Európai Unión belüli együttműködés kérdései.

Csehországban legutóbb 2006-ban volt visegrádi államfői csúcstalálkozó, mégpedig a Prága melletti Lány kastélyban, amely a cseh államfők nyári rezidenciája