A vállalkozások tölthetik meg tartalommal a magyar-kínai megállapodásokat

A magyar vállalkozásoknak komoly felelőssége, hogy hogyan töltik meg tartalommal azokat a gazdasági megállapodásokat, amelyeket Kína és Magyarország kötött Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő múlt heti budapesti látogatásán – mondta Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-kínai tagozatának elnöke az MTI-nek.

hirdetés

Magyarország és Kína tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről Ven Csia-pao hivatalos budapesti látogatásakor.

Ven Csia-pao azt mondta: Kína hajlandó “bizonyos összegű” magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Elmondta, azt a célt tűzték ki, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalmat 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik.

Nádasi Tamás szerint a megállapodásokkal Magyarország lehet Kína “előretolt bástyája” Kelet-Közép Európában, a jó kapcsolat pedig Magyarország számára is történelmi lehetőség, hogy diverzifikálja pénzügyi forrásait.

Az elnök szerint a Kínába igyekvő magyar vállalkozásoknak jó alapot ad a távol-keleti piacra lépéshez a kínai fejlesztési bank egymilliárd eurós különhitele, és segíthet a magyar tudás, tőke és innováció kijuttatásában.
A megállapodások tartalommal való kitöltése egyrészt a magyar vállalkozások felelőssége, de a jó gyakorlati együttműködéshez az állam segítségére is szükség van. Nádasi Tamás hozzátette: a kormány üzletember találkozók szervezésével, pályázatokkal, és a piackutatás támogatásával segítheti a magyar vállalkozásokat a kínai piacon való megjelenésben.