A válság ellenére is több számítógép fogyott

Alig változott, mindössze 0,5 százalékkal nőtt tavaly a személyi számítógépek (PC) világpiaci forgalma.

hirdetés

A Gartner piackutató vállalat szerint 2011-ben 352,8 millió személyi számítógépet értékesítettek, az eladások így mindössze 0,5 százalékkal emelkedtek a 2010-es eredményekhez képest. Az utolsó negyedévben pedig 1,4 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesítettek mint egy évvel korábban.

A személyi számítógépek értékesítését az amerikai és európai gazdasági lassulás, valamint a táblaszámítógépek és okostelefonok által támasztott konkurencia vetette vissza.

Tavaly a Hewlett-Packard megőrizte piacvezető szerepét eladásai csökkenése ellenére is. Piaci részesedése a 2010-es 17,9 százalékról 17,2 százalékra csökkent. A második helyre 13 százalékos részesedéssel a kínai Lenovo tört előre, megelőzve az Acer, valamint az egykor piacvezető Dell vállalatot is, amely a harmadik helyen áll az értékesítési rangsorban 12,1 százalékos részesedéssel.

A személyi számítógép eladások még az év végi bevásárlási szezonban sem futottak fel, kivéve az új típusú, kifejezetten vékony kivitelű, úgynevezett “ultrabook” készülékeket, amelyek iránt a vásárlói érdeklődés szerény javulása volt tapasztalható. A vállalati készülékbeszerzések és a fejlődő országokbeli eladások azonban jól alakultak tavaly is.

Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 9,6 százalékkal esett vissza a személyi számítógépek értékesítése tavaly. A csökkenést a Gartner a táblaszámítógépekre és az okostelefonokra terelődött vásárlói érdeklődésnek tulajdonítja.

A Gartner elemzése szerint a thaiföldi áradásoknak csak elenyésző hatása volt a karácsonyi PC eladásokra. A természeti katasztrófa elsősorban a merevlemez gyártókapacitást vetette vissza, ami az idén negatív hatással lesz a személyi számítógép gyártására. A Gartner elemzése ellentmond a Microsoft által szerdán kiadott személyi számítógép piaci elemzés megállapításainak, ami a thaiföldi áradásokra vezette vissza a gyenge értékesítési számokat.