A Vatikánt is elérte a korrupciós botrány szele

Egy katolikus bíboros és egy volt miniszter ellen is vizsgálat indult Olaszországban abban a kiterjedt korrupciós ügyben, amely miatt már lemondásra kényszerült a Berlusconi-kormány gazdaságfejlesztési minisztere.

hirdetés

A közép-olaszországi Perugia város ügyészségének vizsgálóbírái közölték Crescenzio Sepe bíborossal, Nápoly érsekével és Pietro Lunardi volt infrastruktúra- és szállításügyi miniszterrel, hogy vizsgálat indult ellenük. Az olasz sajtó szerint Lunardi 2004-ben jóval a piaci ár alatt szerzett meg egy római épületet az akkor a Vatikán egyik “minisztériumát” vezető Sepe hivatalától. Rá egy évre, amikor Lunardi már miniszter volt, ő juttatott pénzt több történelmi egyházi épület felújítására.

A Vatikán vasárnap nyilatkozatban fejezte ki reményét, hogy “a helyzet maradéktalanul és gyorsan tisztázható lesz, s eloszlat majd minden árnyékot, amely a konkrét személyre vagy az egyház intézményeire vetül”. A nápolyi érsekséget 2006 óta vezető Sepe bíboros együtt fog működni a vizsgálóbírákkal – áll a nyilatkozatban, amely ugyanakkor leszögezi, hogy körültekintő eljárásokra lesz majd szükség, tekintettel arra, hogy a Vatikán szuverén állam.

A perugiai ügyészség kölcsönös előnynyújtási és megvesztegetési ügyek egész hálózatát vizsgálja, köztük közmunkaszerződéseket, amelyek nagyobbrészt olyan kiemelkedő eseményekhez kapcsolódtak, mint a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) eredetileg Szardíniára tervezett csúcstalálkozója, a 2009. évi úszó világbajnokság, valamint a millenniumi ünnepségek.

A Perugiában indult vizsgálatok miatt május elején lemondani kényszerült Claudio Scajola az olasz jobbközép kormány gazdaságfejlesztési minisztere volt, s Silvio Berlusconi kormányfő egyik legszorosabb szövetségese volt. A bírósági vizsgálat szerint Scajola 2004 júliusában jóval piaci ár alatt – 600 ezer euróért – vásárolt meg egy luxuslakást Róma szívében, és az adás-vételt bonyolító közvetítőknek ezért kenőpénzt fizetett.