A Zselic után Sark lehet a csillagászok paradicsoma

A Zselic és a Skóciában lévő gallowayi erdő után a La Manche-csatorna délnyugati részében fekvő parányi kis sziget, Sark került fel Európából arra a listára, amely a csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas helyszíneket tartalmazza.

hirdetés

A brit koronafüggőségnek számító, de önkormányzattal rendelkező területen az éjszakai égboltot nem szennyezi fény, így különösen alkalmas csillagászati megfigyelésekre. A sziget csak hajóval közelíthető meg, nem közlekednek rajta autók, és még közvilágítás sincs. A lakosok száma alig hatszáz.

A parányi, mindössze öt négyzetkilométernyi kiterjedésű szigetet az amerikai székhelyű International Dark Sky (IDA) elnevezésű társaság sorolta a csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas helyszínek közé.

Ezzel Sark – vagy franciásan Sercq – felkerült arra az igen rövid listára, amelyen javarészt nemzeti parkok szerepelnek.

A sötét éjszakák lehetővé teszik a Tejút tökéletes megfigyelését. Az IDA bejelentése révén a sziget lakói abban reménykednek, hogy nagy számban érkeznek majd hozzájuk amatőr csillagászok.