Adventi gyertyát gyújtottak az Angyalok tisztásán, azaz a Kékestetőn

Immár hagyományos módon gyertyagyújtással ünnepelték advent első vasárnapját Kékestetőn, az ország legmagasabb pontján, azon a területen amely az elmúlt évben éppen ez alkalomból kapta az Angyalok tisztása elnevezést.

hirdetés

Az adventi lángot Horváth László a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott közreműködésével gyújtották meg az “ország tetején”.

A kormánymegbízott ez alkalomból Wass Albert egyik meséjéből idézet. Eszerint a földön a kapzsiság és az irigység miatt úrrá lesz a sötétség, ám isten néhány pislákoló lélek láttán mégis úgy dönt, hogy visszahozza a világosságot.

Ugyanakkor az egyre rövidülő nappalokkal mindmáig arra emlékezteti az emberiséget, hogy csak a szívekben égő gyertya, a szeretet lángja mentheti meg a világot a pusztulástól – tolmácsolta az író gondolatait Horváth László.

Advent időszaka megfelelő alkalmat kínál mindenkinek az önvizsgálatra. Az emberek elsősorban arra kereshetik a választ, hogy milyen viszonyban állnak istennel és az embertársaikkal, annak érdekében, hogy karácsonyra ne csak az adventi gyertyák égjenek, hanem a lelkek is fénybe boruljanak – hangzott el.

A gyertyagyújtást kirakodóvásár és színes programkínálat kisérte. Fellépett St. Martin és a Ghymes együttes is.