Agrárkamara: vegyszermentes a magyar zöldség

A hivatalos magyar és uniós vizsgálati eredmények az egyik legtisztábbnak, vegyszermaradvány-mentesnek mutatják a hazai zöldséget és gyümölcsöt, ellentétben egy nemzetközi szervezet állításával, amit a Levegő Munkacsoport hozott nyilvánosságra – közölte a Magyar Agrárkamara.

hirdetés

A magyar szervek évente 10 ezernél is több mintát vesznek az árusított zöldség és gyümölcsféleségekből, ezeket akkreditált laboratóriumokban vizsgálják, és az eredményeket évről évre publikálják. Ezek alapján állítható, hogy a magyar zöldség és gyümölcs minden kockázat nélkül fogyasztható. Ezzel szemben az egyik nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a magyar termékeknek csupán 21 százaléka tiszta.

A vizsgálatot a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata végezte Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában. A kamara szerint a vizsgálattal kapcsolatban probléma, hogy azt sem tudni, hogy Magyarországon magyar termékeket vásárolt-e az akcióban résztvevő Levegő Munkacsoport, vagy importból származót.

Problémás a minták száma is: csupán 14 tétel zöldségről, gyümölcsről van szó. Azt viszont nem tudni, hogy ezek honnan származnak, azaz lehetnek importok is. A magyar termékekben nem fordulhat elő 79 százalékos arányban problémás, növényvédőszer-maradványos zöldség, gyümölcs. A nagy zöldségtermesztők és növénytermesztők exportálnak is, így az uniós szabványokat be kell tartaniuk, tehát folyamatos a kontroll – állította Szukics József, a Magyar Agrárkamara alelnöke.

Amennyiben folytatódik egy ehhez hasonló kampány a magyar kertészeti termékek ellen – amely erősen hasonlít a 4 Mancs magyarországi hadjáratára – úgy veszélybe kerülnek nemcsak a nagy-, hanem a kormányzat által hatványozottabban elősegíteni szándékozott kisebb magyar termelők is – áll az Agrárkamara közleményében.