Ahmadinezsád: Amerika a világ diktátora

A világ diktátorának nevezte az Egyesült Államokat Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerda este azt követően, hogy Nigéria fővárosába érkezett. Ahmadinezsád Abujában a feltörekvő muzulmán országokat tömörítő D-8-as csoport csúcsértekezletén vesz részt.

hirdetés

Az iráni nagykövetség előtt összegyűlt mintegy száz ember előtt mondott beszédében Ahmadinezsád azt a véleményét fejtette ki, hogy az “Egyesült Államok nyilvánítja magát a világ vezetőjének, és mindenkinek tudnia kell: saját hatalmának hangoztatása egyenlő a diktatúrával”. “A diktatúrák korszaka azonban véget ért” – fűzte hozzá.

Az iráni elnök nagyon szívélyes fogadtatásban részesült a 150 milliós nyugat-afrikai országban, amely lakosságának a fele muzulmán vallású.

Ahmadinezsád kijelentette: “véget vetünk a palesztin nép szenvedéseinek. A palesztin menekültek visszatérnek hazájukba, hamarosan ünnepelni fogjuk győzelmünket”.

A D-8-as országcsoportot 1997-ben hozták létre, székhelye Isztambulban van. Nigérián és Iránon kívül a szervezet tagállamai Banglades, Egyiptom, Indonézia, Malajzia, Pakisztán és Törökország.