Alapos volt a paksi stressz-teszt

Az Európai Nukleáris Hatóságok Csoportja, az ENSERG jóváhagyta az atomerőművek Célzott Biztonsági Felülvizsgálatáról szóló jelentést. A magyar atomerőmű felülvizsgálatát és jelentését a szakértők kellően alaposnak, az elhatározott intézkedéseket megfelelőnek ítélték – közli a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormany.hu oldalon.

hirdetés

A kormány honlapján megjelent közlemény szerint, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG) 2012. április 25-én jóváhagyta az európai nukleáris Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról – közismert néven stressz-tesztekről szóló felülvizsgálati jelentést.

A közlemény szerint a szakértők pozitívan értékelték a magyar jelentésben leírt eredményeket és a felülvizsgálat során adott válaszokat. „Megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották.” – írja a tárca hozzátéve, hogy a felülvizsgálók nagyra értékelték a magyar fél részéről tapasztalt nyitottságot és együttműködő készséget, ugyanakkor felhívták a magyar hatóság – Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – figyelmét, hogy szorosan kövesse nyomon az elhatározott intézkedések végrehajtását és biztosítsa, hogy a tervezett átalakítások elérjék a kívánt hatást.

A paksi atomerőműben az Európai Bizottság felkérésének eleget téve 2011 májusában kezdődött el a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, az erről készült dokumentációt a kitűzött határidőre, 2011. október 31-ig átadták az OAH-nak. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közlése szerint a „fukushimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.”