Alkotmánymódosítás katonákról, rendőrökről

A honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően nem öt, hanem csak három évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek, ha az Országgyűlés elfogadja az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítást.

hirdetés

A törvényjavaslatot, amelynek ma folytatják le az általános vitáját, múlt héten nyújtott be a fideszes Lázár János és Kocsis Máté, majd hétfőn visszavonták és új változatban nyújtották be. Az új változatban az öt helyett már csak három év szerepel.

Az MSZP szerint az új változatban benyújtott fideszes javaslat semmi másról nem szól, minthogy az eredetileg beadott alkotmányos szabályok ne vonatkozzanak Borkai Zsolt kormánypárti képviselőre, aki 2006-ban szerelt le.

Lefolytatják az iskolai nemzeti összetartozás napja bevezetéséről, a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakításáról és erősítéséről a közoktatásban, valamint a Magyarország határain kívül élő magyarság bemutatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját. Ebben az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a trianoni döntéssel kapcsolatban.

Emellett azt is kérik a kormánytól, tegyen javaslatot a szomszédos országokba irányuló iskolai tanulmányi kirándulásokról szóló program kiterjesztésére 2013-ig pályázati formában.

Részletes vita is lesz a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról, amely alapján hetente legalább öt testnevelés órát kellene tartani az általános iskola mind a nyolc évfolyamán a 2014-2015-ös tanévtől. Az előterjesztés szerint megszűnne a Nemzeti Sporttanács és visszaállítanák a kis értékű kupák, érmek közelmúltban megszüntetett adómentességét.