Államfői poszt – Kósa: “nyitott a pálya”

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint “nyitott a pálya”, többes jelölés is elképzelhető a Fidesz-KDNP április 16-i frakcióülésén, amelyen megvitatják, hogy kit vagy kiket jelöl Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a köztársasági elnöki posztra.

hirdetés

“A Fidesznek 16-án van egy frakcióülése. Ott ezt a kérdést megvitatja. (…) Nyitott a pálya, lehet egyes, lehet többes jelölés. Ezt akkor meg fogjuk vitatni” – közölte Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

Azzal összefüggésben, hogy a Jobbik Morvai Krisztinát, a párt európai parlamenti képviselőjét és Für Lajos volt országgyűlési képviselőt jelöli a köztársasági elnöki posztra, Kósa Lajos azt válaszolta: nem tudja támogatni őket, de megjegyezte, hogy a parlamenti szavazáson való jelöltséghez 78 aláírásra van szükség. “Az ellenzék létszáma ezt meghaladja.

Teljesen világos, ebben az esetben az ellenzék térfelén pattog a labda. Van-e annyi ellenzéki szolidaritás bennük, hogy mondjuk, kölcsönösen lehetővé teszik azt, hogy az egyes ellenzéki pártok (…) jelöltet állíthassanak?” Szerinte furcsa lenne, ha ebbe a Fidesz beleszólna, “mert a Fidesznek van jelöltje, erről április 16-án fog tárgyalni – a miniszterelnök-pártelnök előterjesztése alapján – a Fidesz-KDNP-frakciószövetség”. Arra a felvetésre, hogy eszerint már megvan a név a kormányoldalon, azt felelte: “nincs, csak a lehetőségek vannak meg”. Megjegyezte, jelöltjeikről nem fog kommentárt tenni, mert a Fidesz ebben is szeretne különbözni az MSZP-től.

Azzal a mondatával kapcsolatban, amely szerint “a Fidesznek van jelöltje”, a sajtótájékoztató egy későbbi részében újságírói kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: “a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több”. A pillanatnyi megfogalmazásaiból – mondta – nem lehet semmilyen következtetést levonni, az említett mondatában pedig általában próbált fogalmazni.

“Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik” – Kósa Lajos szavai szerint a Fidesz ilyen embert keres az államfői posztra.

Arra, hogy az MSZP az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az Országgyűlés, a Fidesz alelnöke úgy reagált: “miért pont négyötöd? Nyilván azért, mert Mesterházy így akar bosszút állni Gyurcsányon, hogy kiszámolta, pont olyan arányt kell mondani, amelyben viszont a Gyurcsányék nem lehetnek benne”.