Állítja, nem fizettek neki, ezért lezárta a badacsonyi kilátót

Lezárta a csaknem fél éve átadott badacsonyi kilátót a kivitelező, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét – erősítette meg az önkormányzat és a cég szerdán az MTI-nek.

hirdetés

A Badacsony legmagasabb pontján lévő 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó százmillió forint volt.

Krisztin N. László független polgármester az MTI érdeklődésére közölte: az önkormányzat tulajdonában lévő kilátót még tavaly novemberben adták át, a pályázati önerőt (az önkormányzati részt) már kifizették a kivitelezőnek. Tájékoztatása szerint a cég tavaly augusztus óta várja az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft.-től számlájának ellenértékét. A szervezet korábban levélben arról tájékoztatta a badacsonytomaji önkormányzatot, hogy intézkedtek a kifizetésről – tette hozzá.

Borsos Balázs, a kilátót felépítő Fitotron Kft. ügyvezetője szerint a beruházás teljes költségének – csaknem nettó 63 millió forintnak – eddig a 15 százalékát kapták meg, ami az önkormányzati önerő. A fennmaradó több mint 50 millió forintot a végszámla tavaly novemberi kiállítása óta hiába várják. A késedelem okára nem kaptak magyarázatot, a hiányzó összeg már a cég működését veszélyezteti – tette hozzá.

A cégnek a beépített anyagok árát és a társaságiadó-előleget is be kellett fizetnie. Közlése szerint addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket.