Általános iskola veszi fel Makovecz Imre nevét

A tavaly elhunyt világhírű magyar építész, Makovecz Imre nevét veszi fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája.

hirdetés

A mintegy 5 ezer lelkes, a magyar-román határ mellett fekvő település városközpontját Makovecz Imre és csoportja tervezte a 90-es években, így számos épület őrzi az építész életművét. Az organikus építészeti stílust képviselő általános iskola, sportcsarnok, görög katolikus és adventista templom mellett a szolgáltató- és egészségház, a jelenleg is építés alatt álló járóbeteg-szakrendelő, illetve a polgármesteri hivatal is az építész és tervezőcsoportjának kézjegyét viseli.

Makovecz Imre helyi aktivitását jól jelzi, hogy Magyarországon Csengerben látható a legtöbb általa tervezett épület. Az építész életművére és munkásságára való tekintettel ezért a képviselő-testület határozatban döntött arról, hogy a város általános iskolája felveszi Makovecz Imre nevét – mondta el Forján Zsolt, Csenger fideszes polgármestere kedden az MTI-nek.

A művelődési központtal, a könyvtárral és a pedagógiai szakszolgálattal egy szervezeti egységet alkotó általános iskolának a tervek szerint leghamarabb nyáron tartanák meg a névadó ünnepségét, amelyre a névfelvételt jóváhagyó Makovecz család több tagját is meghívná az önkormányzat.

A 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imrét a Szamos-menti település 1997-ben díszpolgárává választotta.