ÁNTSZ: Magyarországon nincs ok aggodalomra a szalmonella okozta megbetegedések miatt

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) több országot – köztük Magyarországot is – érintő szalmonella okozta megbetegedésekről adott tájékoztatást honlapján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs ok aggodalomra.

hirdetés

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a szalmonella összes típusa által okozott megbetegedések számában kedvező a kép: 2011-hez képest az 1-28. hét tekintetében több mint ötszázzal kevesebb megbetegedést regisztráltak. Csupán az úgynevezett Salmonella Stanley baktérium esetében növekedett meg az esetszám. Januártól júniusig összesen 63 betegnél mutatták ki ezt a baktériumot.

“Aggodalomra azonban nincs ok” – hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ugyanis, mint írták, az egyes megbetegedések a megyék több mint felét érintették, de sehol nem halmozódtak, egymástól elkülönülve fordultak elő. Mivel ez a törzs Magyarországon elsősorban a kisgyermekeket fertőzte meg, a hányás, hasmenés és az antibiotikum-kezelés miatt kórházi ellátásra is szükség volt.

Jelenleg a járványügyi szakemberek keresik az egymástól elszigetelten történt esetek közös jellemzőit. “Járvány nincs” – szögezte le az ÁNTSZ, ugyanakkor fokozottan felhívták a figyelmet a személyes higiénére, amely “nemcsak ezen kórokozó esetében, de általánosan is követendő szabály egészségünk védelme érdekében”.