Apadás várható a Hármas-Körösön

Egy napon belül megkezdődik az apadás a Hármas-Körösön, ám csütörtökig még további hét centimétert áradt a folyó a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt Szarvasnál – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A tájékoztatás szerint a folyón Szarvasnál még mindig másodfokú, alsóbb szakaszán, Gyomaendrődnél elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Szintén a legalacsonyabb szint mellett védekeznek a Hortobágy-Berettyón is, Árvízkapu térségében. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 22 kilométeren másodfokú, 98 kilométeren pedig elsőfokú a riasztás.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt 24 órában nem változott, továbbra is 6.745 hektár. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából kilencben van érvényben készültség. Egy helyen a legmagasabb, három területen másodfokú, öt szakaszon pedig elsőfokú a készültség.

A szivattyútelepek egy nap alatt kétmillió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba.

Az önkormányzatok közül még mindig védekezik Kondoros, Körösladány és Szarvas. Egy helyi zápor miatt Körösnagyharsányban is elrendelték az elsőfokú belvízvédelmi készültséget.