Április 18-án szavaznak az új alkotmányról

A kormánypártok azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadja el az új alkotmányt – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP háromnapos közös tanácskozásának zárónapján.

hirdetés

Lázár kiemelte: legkésőbb március 15-ig a képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszöveget nyújthatnak be. Hozzátette, a tervek szerint nem alkotmányozó nemzetgyűlés alakul március 15-én, hanem a parlament alakítja úgy át a munkáját, hogy lehetőség szerint több mint hat hét álljon majd rendelkezésre az alkotmány szövegének megvitatására. Arra tesznek majd javaslatot, hogy április 18-án döntsön az Országgyűlés az új alkotmányról – mondta.

Hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy csak az öt parlamenti párt részt vegyen az alkotmányozásban. Nem a kormány írja az alkotmányt, a parlament fogja az új alaptörvényt megszövegezni, és a parlamentben kell az egész egyeztetési mechanizmust lefolytatni – tette hozzá. Ez a korábbi, a Salamon-féle koncepciónak a megváltoztatása – közölte, kiemelve: szeretnék minden ellenzéki pártnak felajánlani, hogy saját normaszöveget terjesszen be. Nyitott a kapu, szeretnénk megismerni az elképzeléseket, és a részünkről minden technikai, vagy politikai akadályt igyekeztünk ennek érdekében elhárítani – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Az ellenzéki pártokon múlik, részt kívánnak-e venni az alkotmányozásban – mutatott rá a frakcióvezető. Akinek van saját elképzelése, annak érvényesítésének egy demokratikus jogállamban csak és kizárólag a parlament lehet a színhelye. Ha valaki demokrata, ha valakinek fontos a demokrácia, akkor az veszi a fáradtságot, és az alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseit bemutatja az Országgyűlésben – tette hozzá. Lázár János világossá kívánta tenni, hogy nem lesz paktumalkotmány, hanem egy parlamenti vitában, egyeztetésben, az ország nyilvánossága előtt kicsiszolt alaptörvény születik. Ha lesz szövegszerű víziója az MSZP-nek, az LMP-nek, vagy a Jobbiknak, akkor minden szempontot figyelembe véve hozzák meg a döntést – hangsúlyozta.

Megjegyezte: megköszönve a Salamon-féle alkotmány-előkészítő bizottság munkáját, azt egy véleménynek tekintik. Salamon László (KDNP) és képviselőtársai feldolgozták az elmúlt húsz év alkotmányozási folyamatát, tájékoztatták a parlamentet arról, hogy milyen szempontok merültek fel és összefoglalták az eddigieket. Ez azonban nem köt egyetlen parlamenti képviselőt sem, ez egy nagyon hasznos értelmező munka volt az elmúlt hat hónapban – tette hozzá. Kiemelte: arról is döntöttek, hogy házszabály szerint is lehetővé teszik, hogy legkésőbb március 15-ig bármely képviselő beterjeszthessen saját víziót. Ennek jegyében választotta meg a Fidesz-KDNP az alkotmányszövegező bizottságot is – emlékeztetett. Innentől, hogy mi kerül az alkotmányba, már nem csak a kormánypártokon múlik – közölte.

A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatban elmondta, hogy arra jutottak, az alkotmányban az elvnek meg kell jelennie, de hogy ez pontosan mit jelent a határon túli magyarok számára, azt a kapcsolódó sarkalatos törvényben, a választójogi törvényben kívánják rendezni. Lázár János azt is mondta, hogy a tanácskozáson “kőbe vésték” a magzat védelméről szóló törvényt. Megegyeztek abban, hogy a ma hatályban lévő törvényt nem kívánják megváltoztatni, vagy szigorítani, de annak minden pontját be kívánják tartatni. Példaként említette az iskolákban való kellő tájékoztatást, ami ma nem érvényesül megfelelően. Kitért arra is, hogy magzati élettel és a házassággal kapcsolatban született korábbi alkotmánybírósági döntések a társadalom életét hosszú távon meghatározzák. Ezt tiszteletben tartják és lezárt kérdésnek tekintik.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a KDNP ultimátumot adott-e a Fidesznek, mint arról a hírek szóltak, úgy válaszolt: élénk, elég erős konzultáció zajlott az alkotmányozás kérdésében. Hozzátette: a KDNP-vel meg fognak egyezni minden vitás kérdésben. “Élénk konzultáció zajlott”, ami még fog is zajlani – fogalmazott, hozzátéve: a két frakció 263 tagú, s a Fideszben is rengeteg politikai csoport van, akik el fogják mondani a véleményüket. Lesznek konzultációk, adott esetben viták, de ezek megegyezéssel fognak végződni – mondta. Leszögezte: olyan, hogy a parlamenti vitában nem világos a pártszövetség álláspontja, nem fordulhat elő.