Áprilistól 149 új bíró kezdi meg munkáját

Április elsején 149 új bíró kezdi meg a munkáját, az új bírák mintegy kilencven százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott – közölte Országos Bírói Tanács (OBT) szombaton az MTI-vel.
Az OBT szombati ülésén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszámolt az első negyedév tevékenységéről. Többek között ismertette az elbírált 149 bírói álláshelyre – amelyből 145 helyi bírósági – benyújtott 800 pályázat bírálati szempontjait – olvasható a tanács által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

hirdetés

Mint írták, a pályázati eljárás a hatályos törvény alapján folyt le. A pályázatokat a bírói tanácsok a jogszabályban meghatározott szempontok alapján pontozták és rangsorolták. Minden jelentkezőnek – akár bírósági titkár, akár ügyvéd vagy más jogterületről pályázó személy – azonos módon kellett a törvény által előírt feltételeket igazolnia.

Az OBH elnöke a bírói tanácsok által felállított rangsortól mindössze nyolc esetben tért el. Hat esetben a bíróságok elnökeinek javaslatával egyezően – bírósági titkárt előre sorolva -, két esetben pedig a bírói tanácsi rangsortól és az elnöki javaslattól eltérően döntött. Az egyik eltérés indoka a hozzátartozói kapcsolat miatti összeférhetetlenség, a másiké pedig a korábbi speciális szakmai gyakorlat volt – írták.

Közölték: “az új bírák – akiknek mintegy 90 százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott – munkájukat 2012. április 1-jén ténylegesen megkezdik. Ezzel az ítélkezés időszerűsége és folyamatossága biztosítható.”

Az Országos Bírói Tanács a döntéseket megvitatta, és a törvényben biztosított ellenőrzési jogkörében elfogadta – olvasható a közleményben.

A 15 tagú, csak bírákból álló testület március 15-én kezdte meg működését. Az OBT 14 tagját és 14 póttagját hat évre választották meg február 29-én a bírák küldöttei. Darák Péter, aki január 1-jétől kilenc évig a Kúria elnöke, e tisztségében a törvény erejénél fogva a tanács 15. tagja.

A testület tagjai betekinthetnek a hivatal irataiba, megtárgyalhatják és véleményezhetik őket, illetve bármely témával összefüggésben kérdéseket tehetnek fel az OBH elnökének.