Átadták a Kós Károly-díjakat

Átadták pénteken az idei Kós Károly-díjakat, amelyekkel a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló szakmai tevékenységet ismerik el.

hirdetés

A Kós Károly-díj Bizottság javaslatára Pintér Sándor belügyminiszter egyéni és közösségi kategóriában idén összesen öt elismerést adományozott, ezeket Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára nyújtotta át.

Az egyéni díjak kategóriában Somogy megye és Kaposvár műemlékvédelméért végzett lelkiismeretes munkájáért Lőrinczné Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze vehette át az elismerést.

Molnár Csaba, a Budapesti Műszaki Egyetem Rajz és Formaismereti Tanszékének docense példaértékű alkotói-szervezői-főépítészi életútja elismeréseként, valamint az árvízvédelem és az azt követő helyreállítás során végzett munkájáért kapta a díjat. Szintén az árvíz utáni településrekonstrukció során tanúsított áldozatos főépítészi munkájáért kapta az elismerést Rudolf Mihály, a Hadas Építész Kft. ügyvezetője.

A közösségi díj kategóriában a Hegypásztor Kör részesült Kós Károly-díjban. Az indoklás szerint Oszkó település és környéke értékmentő közössége “feleleveníti a nemzeti és egyházi ünnepekhez kapcsolódó szokásokat, így a múltból táplálkozva teremtenek jövőt a helyi közösségnek”.

A kategória másik díjazottja a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája lett. Az indoklás kiemeli, hogy a posztgraduális képzést adó szervezet az utóbbi időkben történt valamennyi katasztrófa utáni helyreállításban részt vett. “Így lehetett a Beregben, majd Felsőzsolcán, végül Kolontáron és Devecserben létrehozni azt a csodát, amit lehet újjáépítésnek nevezni, de ami valójában nem más, mint az életbe visszavezető hit visszaadásának ereje” – áll a méltatásban.