Átalakul a közmédiumok működtetésének rendszere

Olcsóbb és átláthatóbb módon működhetnének a közmédiumok a Fidesz szerint a médiával összefüggő törvénymódosítási csomag elfogadása esetén.

hirdetés

Cser-Palkovics András, a Fidesz országgyűlési képviselője, a törvényjavaslat egyik előterjesztője a mostani rendszert működésképtelennek nevezte a parlament hétfői, estébe nyúló plenáris ülésén. A KDNP üdvözölte a tervezetet. Az MSZP szerint a javaslat nyomán a politikai érdekek fognak érvényesülni. A Jobbik kézi vezérlésű médiarendszer létrehozását sejti, az LMP a civil kontroll gyengítését tartja a legfőbb problémának. A médiát érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban több civil szervezet is társadalmi vitát sürget.

Egy rövidesen megszülető új médiatörvény alapját képezhetik az előterjesztések Koltay András, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének a Fidesz által delegált tagja szerint. A médiajogász az MTI-nek elmondta: a jelenlegi szervezetrendszer fenntarthatatlan, így szerinte érthető, hogy a beterjesztők azonnali változtatást szorgalmaznak.

Központosítási törekvéseket lát a csomagban Majtényi László, az ORTT volt elnöke, aki hiányolta a készülő rendszerből a közmédiumok megfelelő civil kontrollját is.

A törvénytervezethez negyvennégy módosító indítvány érkezett, ám ezek közül kedden csak néhányat támogatott a Parlament alkotmányügyi, illetve kulturális és sajtóbizottsága.

Az új médiatörvény-csomag miatt a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet hétfőn közleményben adott hangot aggodalmának, és egyúttal a parlamenti vita elhalasztását kérték. Hasonló tartalmú követelést fogalmazott meg a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Nemzeti Média Kerekasztal is.