Atomfegyver, Irán: az orosz tudós tagad

Egy orosz atomtudós cáfolta, hogy ő lenne az iráni atomfegyver-program atyja – írta csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

hirdetés

Vjacseszlav Danyilenko, az egykor Iránban dolgozó atomtudós – akinek nevét egyébként nem említi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legutóbbi, Iránnal foglalkozó jelentése – cáfolja, hogy köze lenne az iráni atomfegyver feltételezett kifejlesztéséhez. A Kommerszant emlékeztet rá, hogy a szerdán napvilágra került jelentés említést tesz egy külföldi szakemberről, aki 1996 és 2002 között az iráni Nukleáris Fizikai Központban dolgozott; a nukleáris robbanófejek számítástechnikai modellezését oktatta.

A Washington Post című amerikai lap utóbb azt közölte, hogy a NAÜ jelentésében a műszaki tudományok szovjet-orosz doktoráról, Vjacseszlav Danyilenkóról van szó. A tudós a Sznyezsinszkben működő (Cseljabinszki terület) Összoroszországi Műszaki Fizikai Tudományos Kutatóintézetben (VNIITF) – a világ egyik legjelentősebb fizikai kutatóintézetében – dolgozott az 1950-es évektől egészen nyugdíjba vonulásáig.

A ma 76 éves Danyilenko a Kommerszantnak azt mondta: “Nem vagyok atomfizikus és nem vagyok az iráni atomprogram atyja.” A tudós elzárkózott minden további kérdéstől.

Volt munkatársa, Vlagyimir Padalko, az ukrajnai “Alit” nano-gyémántokat gyártó cég és a cseh Nanogroup igazgatója ugyanakkor elmondta a lapnak, hogy Danyilenko 1962-ben robbantással hozott létre nano-gyémántokat, azaz mikroszkopikus méretű gyémántszemcséket tartalmazó széngömböcskéket.

Padalko tud arról is, hogy a NAÜ szakértői az utóbbi években többször is találkoztak az orosz tudóssal, és mint beszámolt róla, 2010 decemberében az ügynökség vizsgálta az Alit cég gyártási kapacitását is. “Megmagyaráztam nekik, hogy a nano-gyémántoknak semmi köze az atomfegyverekhez, de őket Danyilenko iráni munkája érdekelte” – nyilatkozta Padalko.

Egy 2010-ben kiadott Danyilenko-monográfia szerint a tudós szakterülete a robbanások kutatása, s nemcsak a nano-gyémántokkal, de a robbanások során keletkező energia hasznosításával is foglalkozik.

A lap információi szerint Vjacseszlav Danyilenko a nano-gyémántokat az első orosz atombomba és más orosz szovjet nukleáris fegyverek kifejlesztésében résztvevő neves tudós, Konsztantyin Krupnyikov laboratóriumában fejlesztette ki.
Az Orosz Atomenergia Hivatalhoz közeli forrás szerint a nano-gyémántok előállítása igen szűk szakterület, és Danyilenko tudására feltétlenül szükség lehetett nukleáris robbanófejek gyártásában – írta cikkében a Kommerszant.