Augusztus 27-én kiderülnek a pótfelvételi pontok

Augusztus 27-én húzzák meg az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

hirdetés

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. közleménye szerint jövő keddig jelentkezhetnek pótfelvételi eljárásra azok, akiket egyik felsőoktatási intézménybe sem vettek fel az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy nem jelentkeztek felvételizni. A felsőoktatási intézmények az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek. Ha alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is.

A jelentkezéseket az Oktatási Hivatal címére (1443, Budapest, Pf. 220) kell elküldeni. Az Educatio Kft. azt tanácsolja, hogy a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt érdemes a jelentkezés elektronikus módját, a www.felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi szolgáltatást használni, amivel “szinte nullára csökken a hibás kitöltés lehetősége”, mert “nem engedi a hibás űrlapkitöltést.”

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás során már csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni, külön a pótfelvételi eljárásra készült jelentkezési lapon, mely beszerezhető a képzést meghirdető felsőoktatási intézményekben, illetve az Educatio Kft. ügyfélszolgálatán, vagy elektronikusan az e-felvételi szolgáltatás keretében.

A felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 5 ezer forint, amelyet a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy folyószámláról történő banki utalással lehet befizetni. Azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, a felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 50 százalékának, illetve 100 százalékának megfelelő összegű költségmentességben részesülnek.

Azokon a képzéseken, amelyeket már az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározottnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.