Az Ab nem függeszti ki a nyilatkozatot

Az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot, a Legfelsőbb Bíróságon még nem hoztak döntést, miként a Legfőbb Ügyészségen sem. Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek – közölte a testület sajtófőnöke.

hirdetés

Sereg András azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni – mondta.

A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne – mondta Sereg András.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: egyelőre nem hoztak döntést, vélhetően a tanács foglalkozik majd az üggyel.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-vel azt közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben.