Az állam perelhető a megrendelt razziákkal okozott kárért

Az állam perelhető a megrendelt razziákkal okozott kárért – írja a Népszabadság, amely szerint az ügy négy rendőrgyanúsítottja önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy megakadályozza V. László érdekeltségeinek rendőri ellenőrzését.

hirdetés

A lap szombati száma szerint több volt rendőri vezető is állítja: ha ez mégis megtörténhetett, annak két oka lehet. Vagy magasabb beosztású rendőri vezetőket is megvesztegettek az ügyben, vagy a mostani gyanúsítottak mindenkori felettesei egyszerűen nem törődtek azzal, mi zajlik az irányításuk alatt álló szervezeteknél, ami viszont felveti a kérdést: bűnös hanyagságból vagy szakmai alkalmatlanságból tették-e mindezt.

Úgy tudni, vannak adatok arról is, hogy számos szórakozóhely azért kerülhetett olcsón V. László érdekeltségébe, mert a folytonos rendőrségi razziák miatt egy idő után már senki nem ment oda. Miután az üzlet gazdát cserélt, a rendőrségi razziák egyszeriben abbamaradtak.

Hegedűs László ügyvéd a lapban emlékeztet arra, hogy az erőszak vagy fenyegetés hatása alatt kötött szerződés semmis. Aki ilyen körülmények között veszítette el tulajdonát, eljárást indíthat a szerződés semmisségének kimondásáért, majd több címen is kártérítésért perelhet.

Ez esetben pedig akár az állam is perelhető, hiszen az ő erőszakszervezete volt az, amely a gyanú szerint korrupt rendőrök közvetítésével a konkurencia megbízásából ellehetetlenítette a kérdéses szórakozóhelyeket.

Ha az ügyészség bizonyítani tudja a gyanúsításban megfogalmazott állítását, amely szerint V. László a konkurensei tönkretételéért is fizetett kenőpénzt, egyszersmind kőkemény bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az egykori tulajdonosok kényszer hatására adták el érdekeltségeiket, akkor a rendőrség törvénytelen közreműködése miatt jogosan illeti meg őket kártérítés – fogalmazott az ügyvéd.